Järgmisel nädalal esitab 3 Jupiteri kuud taevast varjutantsu

Jupiter

Selles arvutisimulatsioonis heitsid kolm Jupiteri kuud oma varju Jupiteri näole, nagu nad ilmuvad 3. juuni pärastlõunal. (Pildikrediit: Tähine öö Tarkvara)



Kolm Jupiteri kuud heidavad teisipäeval (3. juunil) oma tumedad varjud hiiglasliku planeedi näole, kuid selle nägemiseks võib vaja minna arvutit.



Enamik väikeste teleskoopide omanikke naudib tantsu vaatamist Jupiteri neli suurimat kuud , esmakordselt täheldas Galilei aastal 1609. Kui need kuud liiguvad ümber Jupiteri, mööduvad nad sageli hiiglasliku planeedi eest, heites oma pisikesed varjud selle näole. Kuigi need varjud on väga väikesed, on need ka intensiivselt mustad, ilmudes Jupiteri pilveteki heledal pinnal pisikeste tinditilkadena.

Neid varje saab jälgida teleskoopidega, mille ava on väike kuni 90 mm ja mis on amatöör -astronoomidele laialdaselt kättesaadavad. [ Jupiteri Galilea kuud (fotod) ]



Sellised varjuülekanded on üsna sagedased, neid esineb Jupiteri sisemise satelliidi Io puhul nii sageli kui kord 42 tunni jooksul. On palju harvem, kui kaks satelliiti paigutatakse nii, et nende varjud langevad samaaegselt Jupiterile, ja harvem on see kolmel satelliidil. Neli satelliiti? Seda ei saa kunagi juhtuda, sest Jupiteri kuud on teisega täpselt matemaatilises suhtes, nii et kõik neli satelliiti ei leia end kunagi samal ajal planeedilt.

Seda kolmekordset transiiti on Maa pinnalt raske vaadata. Jupiter on nüüd lähenemas aastaajale, mil see päikese taga möödub, ja on paariks kuuks vaatamiseks kadunud. Seal on vaid lühike aken, kui taevavaatajad saavad igal õhtul Jupiterit jälgida. See ajavahemik toimub päikeseloojangu ja aja vahel, mil Jupiter on vaatlemiseks liiga madal, kadunud Maa atmosfääri turbulentsi tõttu.

Vaatame, mis teisipäeval juhtub:



3:57 EDT (0757 GMT) - Callisto hakkab Jupiteri ees ristuma.

8:01 EDT (1201 GMT) - Callisto lõpetab Jupiteri transiidi.

10:56 EDT (1456 GMT) - Ganymede hakkab ristuma Jupiteri ees.



11:24 EDT (1524 GMT) - Callisto vari hakkab ületama Jupiteri.

11:35 EDT (1535 GMT) - Europa hakkab ristuma Jupiteri ees.

11:57 EDT (1557 GMT) - Io kaob Jupiteri taha.

13:08 EDT (1708 GMT) - Europa vari algab üle Jupiteri (see on kaks varju).

14:08 EDT (1808 GMT) - Ganymede vari hakkab ristuma, muutes selle kolmeks varjuks.

14:18 EDT (1815 GMT) - Jupiteril on kolm varju: Ganymede, Europa ja Callisto vasakult paremale. Europa ja Ganymede ise kolivad Jupiteri kettalt, väiksem Europa veidi suurema Ganymede kohal. Pange tähele, et nurga tõttu, millest Päike paistab, on teie parema õla kohal nende kahe kuu varjud laialt eraldatud.

14:16 EDT (1816 GMT) - Ganymede liigub Jupiteri kettalt välja.

14:18 EDT (1818 GMT) - Europa liigub Jupiteri kettalt välja.

15:02 EDT (1902 GMT) - Io ilmub uuesti Jupiteri varjust.

15:44 EDT (1944 GMT) - Callisto vari liigub Jupiterilt 4 tundi ja 20 minutit pärast sisenemist.

15:53 EDT (1953 GMT) - Europa vari liigub Jupiterilt 4 tundi ja 18 minutit pärast sisenemist.

17:33 EDT (2133 GMT) - Ganymedese vari eemaldub 3 tundi ja 18 minutit pärast sisenemist.

Jupiter Nägi Damian Peach

Kuigi transiiti Maa pinnalt pole lihtne näha, on see siiski võimalik. Maal on ainult kitsas riba, kus päike on loojunud, kuid Jupiter on endiselt mõistlikult kõrgel taevas. Kus see bänd on?

Planetaariumiprogramm nagu Tähine öö saate selle välja mõelda. Selle kolmekordse transiidi kõige huvitavam punkt on vahetult pärast seda, kui kolmas vari siseneb Jupiteri kettale ja vahetult enne Ganymede liikumist umbes kell 14.15. EDT (1815 GMT).

Sel ajal on Jupiter kõrgel taevas, kuid päike on taevas veelgi kõrgemal. Arvutiteleskoop suudab Jupiteri taevas päevavalgel leida, kuid see oleks liiga hämar, et märgata Jupiteri kuude pisikesi varje. Selleks ajaks, kui päike on loojunud, on kõik kolm varju Jupiterist ammu kadunud. [Vaadake 2014. aasta mai hämmastavaid öötaeva fotosid]

Niisiis, kus oleks hea vaatamiskoht? Keskendume sellele kriitilisele ajale: 14.15. EDT (1815 GMT). Kui me määrame Tähise öö sellele ajale ja lülitame vaatamiskohaks Jupiteri, siis saame vaadata tagasi Maa poole ja näha, kuhu päike sel ajal just loojub. Päikeseloojangu terminaator asub kogu Ida -Euroopas ja hea vaatamiskoht oleks Kiiev, Ukraina.

Kiievis on päikeseloojang kell 21.03. kohaliku aja järgi, vaid mõni minut enne Ganymede'i varju sisenemist kettale kell 9:08. Jupiter jääb endiselt läänepiirist 22 kraadi kõrgemale, piisavalt kõrgeks, et näha hästi.

Kaasaegne planetaariumitarkvara võib toimida meie ajamasinana tulevaste või minevikusündmuste vaatamiseks ning võimaldab meil ka kosmoses reisida, et neid sündmusi ideaalsest asukohast vaadata.

Selle artikli edastas demokratija.eu -ile Simulatsiooni õppekava , kosmoseteaduse õppekava lahenduste eestvedaja ja Tähine öö ja SkySafari . Jälgige Täheööd Twitteris @StarryNightEdu . Järgne meile @Spacedotcom , Facebook ja Google+ . Algne artikkel teemal demokratija.eu .